Przepis na pasteryzowane maślaki i kurki

Przepis na pasteryzowane maślaki i kurki

Przepis na pasteryzowane maślaki i kurki ;) (w zasadzie każdy grzyb można w ten sam sposób pasteryzować)

Ja w zasadzie robię zalewę na ,,oko,, wszystko zależy od tego,jak dużo grzybków mamy. Grzybki czyścimy,kroimy na mniejsze kawałki,płuczemy pod bieżącą wodą.Gotujemy wodę dodając sól i cukier np na 1,5 litra wody 1,5 łyżeczki soli i 1 łyżeczka cukru. Ja zawsze próbuję. Zalewa nie może być ani za słona,ani za słodka :) Dlatego właśnie trudno troszkę podać dokładne proporcje soli i cukru. Do gotującej się zalewy wrzucamy grzybki, muszą się zagotować. Ściągamy pianę,wody nie wylewamy,będzie nam potrzebna do pasteryzacji. Odcedzamy grzybki,wkładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą. Pierwszego dnia pasteryzujemy godzinę na bardzo małym ogniu. Naczynie ze słoikami musi być przykryte pokrywką. Drugiego dnia również grzybki pasteryzujemy godzinę jednakże w tym samym czasie, w którym były pasteryzowane dnia poprzedniego :) Słoików nie wyjmujemy z garnka do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)

Życzę wszystkim udanych zbiorów w nadchodzącym sezonie

Anna Marek Skórska-Jeszke

Wyświetleń: 541

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *