Panierowane rydze

Panierowane rydze

Kilka dni temu w czasie wspólnej wyprawy na grzyby w okolice Myślenic nazbierałem razem z Jackiem trochę mleczai jodłowych.
Jacek polecał mi, abym zrobił sobie je w podobny sposób jak kanie w tartej bułce z jajkiem.
Pierwszy raz przyrządziłem tak rydze. Były bardzo smaczne i smakowały mi bardziej niż tradycyjnie smażone na samym maśle.

Przepis jest prosty

Składniki:

– rydze
– jajka
– sół
– pieprz
– bułka tarta
– olej (w tym wypadku był Kujawski)

Zebrane rydze (mleczaje jodłowe) panierujemy i smażymy na oleju…
Roztrzepane jajka posoliłem i popieprzyłem, zanurzałem w nim kapelusze rydzów a potem posypywałem bułką tartą i dawałem na rozgrzany olej. Smażenie i na talerz… i smacznego :)


Smacznego :)

Wyświetleń: 703

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *