mleczaj jodłowy

Lactarius salmonicolor R. Heim & Leclair, Revue Mycol., Paris 18: 221 (1953)

Jadalny
mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor) mleczaj jodłowy (Lactarius salmonicolor)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius salmonicolor mleczaj jodłowy
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Kapelusz- 5-15 cm średnicy, masywny, wypukły lecz z wklęśnięciem pośrodku, pomarańczowożółty, brzoskwiniowożółty, pomarańczowy, z koncentrycznymi wąskimi pręgami barwy rudawopomarańczowej, bez śladu zieleni (która może pojawiać się na starość jedynie jako odcień); brzeg podwinięty, delikatnie oszroniony, z wiekiem gładki; powierzchnia sucha, ale na wilgotno mogą pojawiać się plamy o zabarwieniu winnobrązowym.

Blaszki- mieszane, względnie gęste, przy trzonie czasem rozgałęzione, początkowo jasnoochrowe z odcieniem pomarańćzowym, przyrośnieto-zbiegające.

Trzon- 3-6x1-2,5 cm, równogruby, łamliwy, w kolorze kapelusza, jasno i delikatnie oszroniony, gładki, z jamkami, wcześnie staje się pusty.

Miąższ- dość gruby, kremowy, natychmiast po przekrojeniu pokrywa się pomarańczowymi skupieniami wysychającego mleczka, które jest nieco gorzkawe. Zapach słaby owocowy.

Mleczko- obfite, pomarańćzowe, po około 10 minutach przebarwiające się na miniowo, a po 1-2 godzinach na winnoczerwono do pomarańćzowobrązowego.

Wysyp zarodników- jasnoochrowy, zarodniki owalne.

Występowanie- pojawia się pojedynczo lub grupami w miejscach trawiastych w lasach jodłowych na glebie wapiennej. W Polse notowany głównie na obszarze górzystym.

Zastosowanie- jadalny, niewielka goryczka nie powoduje przykrego smaku.

Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).

Inne nazwy
Synonimy polskie:Mleczaj późnojesienny
Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor hymenoforupomarańczowożółty
Ostrze blaszekgładkie
Kapelusz
Kolor kapeluszapomarańczowy, pomarańczowożółty
Kolor miąższukremowy
Kolor przebarwień miąższupomarańczowy
Ksztalt kapeluszawypukły, wklęsły
Mleczkomarchewkowe, czerwonawe
Powierzchnia kapeluszagładka
Trzon
Kolor trzonupomarańczowy, pomarańczowożółty
Ksztalt trzonucylindryczny
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Powierzchnia trzonugładka
Przekroj trzonupełny, pusty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Mikoryza z drzewamiJodła pospolita
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowanialato, jesień
Prawo
Dopuszczony do obrotuTak
Inne
Smakłagodny, gorzki
Zastosowaniejadalny I nieszczególny w smaku
Zapachowocowy
Odwiedzin profilu grzyba: 7383