lejkowiec dęty

Craterellus cornucopioides (L.) Pers., Mycol. eur. (Erlanga) 2: 5 (1825)

Jadalny
lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides) lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides) lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides) lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides) lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides) lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides) lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides) lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides) lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides) lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides) lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides) lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides) lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Botryobasidiaceae
Cantharellaceae pieprznikowate
Cantharellus pieprznik
Pseudocraterellus lejkowniczek
Ceratobasidiaceae
Clavulinaceae goździeńczykowate
Hydnaceae kolczakowate
Tulasnellaceae śluzowoszczkowate
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik - lejkowaty do trąbkowatego, pusty do spodu; 4-13 cm wysokości i 2-5 cm średnicy; cienkomięsisty; brzeg wywinięty, pofałdowany; strona wewnętrzna czarna, czarnobrązowa, łuseczkowato-gruczołkowata, natomiast strona zewnętrzna z hymenoforem jest szara do niebieskoszarej, gładka, pomarszczona i pofałdowana, z wiekiem biało oprószona przez zarodniki.

Miąższ - cienki, szarobrązowy, czarniawy, kruchy; zapach aromatyczny, przyjemny; smak łagodny.

Wysyp zarodników - biały.

Występowanie - częsty. Owocniki wyrastają od lata do jesieni, zwykle w dużych grupach składających się z pozrastanych ze sobą owocników, w lasach liściastych, często pod bukami.

Zastosowanie - jadalny.

Możliwość popełnienia pomyłki - bardzo charakterystyczny, nie do pomylenia.

Inne nazwy zwyczajowe - skórzak, cholewka, lejkowiec gładki, kominek.

Literatura
1. Dermek A., 1988, Grzyby znane i mniej znane.
2. Jaki to grzyb?" Markus Fluck.
3. H. Orłoś Atlas Grzybów Leśnych.

Budowa
Typ grzybahymenofor gładki
Hymenofor
Kolor hymenoforuniebieski, szarawy
Kolor wysypubiały
Kapelusz
Kolor kapeluszaczarnobrązowy, czarny
Kolor miąższuszarobrązowy
Ksztalt kapeluszalejkowaty
Powierzchnia kapeluszałuskowata
Występowanie
Podłożegleba
Siedliskolasy lisciaste
Pora występowanialato, jesień
Prawo
Dopuszczony do obrotuTak
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny II smaczny
Odwiedzin profilu grzyba: 9103