mleczaj smaczny

Lactarius volemus (Fr.) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 344 (1838)

Jadalny
mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus) mleczaj smaczny (Lactarius volemus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius volemus mleczaj smaczny
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik - 5-10 cm średnicy; pomarańczowobrązowy, rudopomarańczowy, rudożółty, ciemnieje ku środkowi; masywny, początkowo wypukły, potem rozpostarty lub z płytkim zagłębieniem; powierzchnia sucha, matowa, aksamitna, często drobno spękana; brzeg długo podwinięty, gładki.

Blaszki - białawe, z wiekiem bladożółte, uszkodzone przebarwiają się rdzawo, gęste, przyrośnięte.

Trzon - dochodzący do 12 cm wysokości i 1,5-3,5 cm grubości; wewnątrz mięsisty, przeważnie walcowaty, brzuchowato wypuklony; koloru owocnika lecz nieco bledszy i jasno omączony.

Miąższ - białawy, uszkodzony mniej lub bardziej rdzawy, zwarty; smak łagodny; zapach silny, przypomina śledzie, zwłaszcza u starszych osobników.

Wysyp zarodników - bladobiały.

Występowanie - częsty; owocniki wyrastają pojedynczo lub w grupach po kilka, od lata do jesieni, w lasach liściastych i iglastych (pod sosnami i świerkami), preferuje gleby gliniaste, wapienne.

Zastosowanie - jadalny.

Literatura
1.Gumińska B., Wojewoda W., 1983, Grzyby i ich oznaczanie.
2.Przewodnik grzyby" Ewald Gerhardt.

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Ostrze blaszekgładkie
Trzon
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Typ trzonucentralny
Występowanie
Podłożegleba
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Prawo
Dopuszczony do obrotuTak
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny II smaczny
Zapachśledziowy
Odwiedzin profilu grzyba: 6709