mleczaj rydz

Lactarius deliciosus (L.) Gray, Nat. Arr. Brit. Pl. (London) 1: 624 (1821)

Jadalny
mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) mleczaj rydz (Lactarius deliciosus)
Ascomycota workowce
Basidiomycota podstawczaki
Agaricomycetes pieczarniaki
Agaricales pieczarkowce
Atheliales błonkowce
Auriculariales uszakowce
Boletales borowikowce
Cantharellales pieprznikowce
Corticiales
Geastrales gwiazdoszowce
Gloeophyllales niszczycowce
Gomphales siatkolistowce
Hymenochaetales szczecinkowce
Hysterangiales
Incertae sedis o niepewnej pozycji
Phallales sromotnikowce
Polyporales żagwiowce
Russulales gołąbkowce
Albatrellaceae naziemkowate
Amylostereaceae
Auriscalpiaceae szyszkogłówkowate
Bondarzewiaceae jodłownicowate
Hericiaceae soplówkowate
Incertæ sedis o niepewnej pozycji
Lachnocladiaceae
Peniophoraceae powłocznicowate
Russulaceae gołąbkowate
Lactarius mleczaj
Lactarius deliciosus mleczaj rydz
Russula gołąbek
Stephanosporaceae
Stereaceae skórnikowate
Sebacinales
Thelephorales chropiatkowce
Trechisporales
nieprzypisany
Atractiellomycetes
Dacrymycetes łzawniaki
Exobasidiomycetes
Microbotryomycetes
Pucciniomycetes Rdze
Tremellomycetes trzęsaki
Ustilaginomycetes głowniaki
Myxomycetes
Myxomycota śluzorośla
Oomycota
Zygomycota
nieprzypisany
Opis

Owocnik - 5-12 cm średnicy; za młodu płasko wypukły, wkrótce rozpostarty, z wgniecionym środkiem, z czasem lejkowaty; mięsistoczerwony, pomarańczowopłowy; brzeg długo pozostaje podwinięty; skórka kapelusza ma na jaskrawym tle ciemniejsze koliste kręgi i tylko miejscami i nie zawsze zielone podbarwienia, wilgotna jest kleisto-oslizgła.

Blaszki - tak samo zabarwione jak kapelusz, gęsto ustawione, różnej długości, wąskie i nieco zbiegające po trzonie, przy uciśnięciu barwi się na zielonkawo.

Trzon - 3-7 cm wysokości i 1-2,5 cm grubości; prawie walcowaty, u podstawy wyraźnie cieńszy, koloru owocnika, jednak na powierzchni znajdują się małe, płytkie wgłębienia; szybko staje się jamnisty, łamliwy.

Miąższ - biały, na brzegach i pod skórką trzonu pomarańczowy; sok mleczny pomarańczowo (marchewkowo)-czerwony, szybko blednie i w końcu staje się zielony; w smaku łagodny; zapach przyjemny.

Wysyp zarodników - jasnoochrowy.

Występowanie - miejscami dość częsty. Owocniki wyrastają od lata do jesieni, gromadnie pod sosnami, lubi gleby piaszczyste, obrzeża lasów, miejsca trawiaste.

Zastosowanie - jadalny; jest delikatny w smaku i należy do najbardziej pożądanych grzybów jadalnych.

Możliwość popełnienia pomyłki - istnieją jeszcze inne gatunki mleczaja wyglądające podobnie, z pomarańczowym lub winnoczerwonym sokiem mlecznym, rosnące koło sosen i jodeł. Przede wszystkim ważne czy sok blednie, czy tez nie, ważne również miejsce występowania.

Uwagi - deliciosus oznacza - bardzo smaczny.

Nazwy potoczne grzyba - rydz smaczny, ryżok, ryżyk, rydzek, rydz pański, rydzyk, rycek, rydz prawdziwy.

Budowa
Typ grzybablaszki
Hymenofor
Kolor wysypukremowy
Ostrze blaszekgładkie
Kapelusz
Kolor kapeluszapomarańczowy
Kolor miąższubiaławy
Ksztalt kapeluszawypukły, wgłębiony, lejkowaty, spłaszczony
Mleczkomarchewkowe, czerwonawe
Powierzchnia kapeluszagładka
Trzon
Kolor trzonupomarańczowy, pomarańczowożółty
Ksztalt trzonucylindryczny, zwężony u podstawy
Pierscieńbrak
Podstawa trzonubrak pochwy
Przekroj trzonupusty
Typ trzonucentralny
Występowanie
Mikoryza z drzewamiSosna zwyczajna
Podłożegleba
Siedliskolasy iglaste
Sposob odżywianiasymbiont(mikoryza)
Pora występowanialato, jesień
Prawo
Dopuszczony do obrotuTak
Inne
Smakłagodny
Zastosowaniejadalny III wyborny
Zapachprzyjemny
Odwiedzin profilu grzyba: 44917